Att hitta en passepartou som passar

Här kommer del 2 i vår genomgång vad du ska tänka på när du framkallar dina bilder. Tidigare delar hittar du här: Del 1

Att använda en passepartout har blivit mer och mer vanligt. Den rekommenderas till de flesta tavlor eftersom den både framhäver motivet och skyddar mot fukt och slitage. För att du ska kunna använda en passepartout på bästa sätt och verkligen få den att framhäva just din tavla är det viktigt att känna till lite mer om konceptet och syftet med en passepartout.

Vad är en passepartout?
Ett krångligt namn med en enkel konstruktion. Passepartout är en bit kartong som läggs bakom glaset på en tavla, runtom motivet. Ofta används också en så kallad foam board som gör att det bildas ett mellanrum mellan glaset och motivet och bildar luft som är bra för tavlan. I tavlor utan en passepartout finns det en risk att glaset trycker mot motivet och skadar det, framförallt om någon råkar stöta i glaset. På grund av luften mellan motiv och glas får fukt svårare att överföras från baksidan av glaset till motivet. En foam board tillsammans med passepartouten ger dessutom ett djup i tavlan som höjer effekten och framhäver motivet ytterligare. Passepartout kommer ifrån franskans passé – går och partout – överallt.

När passar en passepartout?
Som tidigare nämnt så finns det många fördelar med en passepartout. Ramar du in med glas bör du i stort sett alltid använda en passepartout, både för att framhäva bilden och för att skydda den från fuktskador. En passepartout gör att det blir en kant utanför motivet, innan ramen, vilket inte fungerar med alla motiv. Prova dig fram!

Gör du ett kollage finns särskilda passepartouter som ger en snygg inramning till bilderna i kollaget.

Du kan också använda dig endast av en passepartout, utan ram. Det är en prisvärd lösning som passar bra för enklare bilder som kanske inte ska hänga uppe så länge.

Vilken färg på passepartouten?
De flesta passepartouter är vita, antikvita eller svarta. Dessa nyanser är normalt de som bäst framhäver bilden de ramar in. Det finns också färgade passepartouter i exempelvis rött, grönt, rosa, gult och blått, som tillsammans med ett matchande motiv kan göra tavlan ännu mer attraktiv. Se bara till att motiv och färg passar bra tillsammans och skapar en harmoni. Du kan också använda passepartouter i olika färger och storlekar för att skapa ytterligare effekter.

Vilken storlek?
När du beställer en passepartout ska du först jämföra dess innermått med bildens mått. Passepartoutens innermått ska helst vara minst 1 centimeter mindre än bildens mått så att inte glipor uppstår. Generellt brukar kanterna på en passepartout vara mellan 4 och 6 centimeter. Underkanten bör vara cirka en centimeter bredare än överkanten, så att motivet hamnar just över mittlinjen. Det här gör att bilden ser ut som om den sitter rätt i tavlan – är bredden densamma över hela passepartouten ser bilden ut som om den halkat ned något.

Du kan också måttbeställa din passepartout om du inte hittar någon som passar din bild.

Vill du veta mer? Wikipedia har läsningen

Tags:

Leave a Reply