Att tänka på när man framkallar bilder – Matt eller blankt?

Trots att de flesta bilder numer hamnar på internet så är det fortfarande populärt att framkalla bilder och ha fysiska foton hemma. Dessa kan du sätta in i ett fotoalbum eller göra till en snygg och personlig tavla. Det är ett ypperligt sätt att bevara dina minnen på. Det är också en mycket uppskattad gåva till någon som du vill dela dina minnen med. Du har dessutom möjlighet att köpa muggar, kläder och andra accessoarer med din egen bild på.

Det är möjligt att framkalla bilderna på egen hand, men det blir ofta dyrare och tar betydligt mer tid jämfört med att lämna in dem hos någon som har professionell utrustning och god erfarenhet. Innan du lämnar in dina bilder finns det dock vissa saker att tänka på och det svåraste valet brukar vara om du ska välja antingen matt eller blankt papper.

Blankt fotopapper
Om du ska välja matt eller blankt papper beror mycket på vilket syfte du har med bilden och dina personliga preferenser. Den stora fördelen med blanka bilder är att de får ett betydligt skarpare uttryck och starkare kontrast. Det här gör att färgerna framträder mycket tydligare. Blankt papper passar därför bra om du vill skapa en färgglad bild. Denna typ av fotopapper rekommenderas särskilt för porträtt- och landskapsfotografier där du vill ha starka, klara färger.

En väldigt viktig detalj att tänka på är dock att blanka papper inte fungerar om du har tänkt rama in bilden med glas. Bilden fastnar nämligen mot glaset. En annan nackdel är att blanka bilder lätt blir smutsiga och fingeravtrycken lämnas kvar efter att man har hållit i bilden. De kan även ge störande reflexer som gör bilden svår att se ifrån vissa vinklar. Blankt fotopapper lämpar sig alltså bäst för bilder som monteras i fotoalbum.

Matt fotopapper
De flesta professionella fotograferna använder matta papper, just för att det ger en mer professionell och detaljrik bild. Bilden ser nästan lite äldre ut och inger en skön känsla av romantik och nostalgi. Många tycker också att matta bilder är trevligare att se på, dels för att de inte skapar reflexer och dels för att kontrasterna inte blir lika starka. Matta papper passar allra bäst med svartvita bilder och motiv som du vill ska se äldre ut än vad de egentligen är. Det är också det bästa valet för bilder som ska ramas in med glas.

Nackdelen är att matta papper inte har något skyddande ytskikt och därför är mer känsliga för fukt och beröring. Matta papper ger också lite sämre skärpa än blanka papper.

Välj papper efter foto
Det finns både för- och nackdelar med båda typerna av papper. När du bestämmer vilket papper du ska använda vid framkallning bör du överväga bildens motiv samt hur den ska visas upp eller förvaras.

Ofta är det som med mycket annat smaken som bestämmer vilken typ som man gillar bäst, och är du en färgglad och sprallig person kommer förmodligen just blanka papper att tilltala dig. Är du däremot en person som vill ha snygga och detaljrika foton så är kanske matta bilder ett bättre alternativ. Prova dig fram och när du vill har bestämt dina personliga preferenser så kommer du i framtiden lättare kunna förutse vilken typ som du tror att du kommer att tycka bäst om för varje specifik bild.

Vart kan jag då vända mig?
Nästan alla lokala fotobutiker kan hjälpa dig med att framkalla bilder. Ett exempel är BGA Fotocenter som du hittar -här-

Tags:

Leave a Reply