Att hänga upp sina tavlor

Här kommer del 3 i vår genomgång vad du ska tänka på när du framkallar dina bilder och sätter upp tavlor. Tidigare delar hittar du här: Del 1, Del 2 & Del 3

En tavla kan hängas upp på flera sätt. Antingen letar du upp första bästa ställe på väggen där din tavla får plats och spikar upp den, eller så är du mer noggrann och ser till att din tavla hänger så bra som möjligt. I den här guiden kommer du att få veta precis hur du ska gå tillväga för att hitta det bästa sättet att hänga upp en tavla.

Välj rätt plats
Det första steget är att välja rätt plats. Ett sätt att göra detta är förstås att gå runt med din tavla och provhänga den på olika platser på väggen. Problemet med det är att du får svårt att skaffa dig en överblick över rummet eftersom du själv står vid tavlan. En bra lösning på det är att klippa ut en bit ur en tidning i samma storlek som tavlan och sedan tejpa fast tidningen på väggen. Ställ dig sedan 2-3 meter ifrån och du får en betydligt bättre synvinkel, där du kan se hur tavlan passar med symmetrin i resten av rummet.

Välj rätt höjd
Det andra steget är att välja rätt höjd. För att få till den rätta symmetrin gäller det att tavlan på ett eller annat sätt hänger i samma höjd som de andra tavlorna i rummet. Förmodligen har alla dina tavlor inte samma dimensioner och det kan se oproportionerligt ut om tavlorna inte hänger symmetriskt. Det vanligaste är att bestämma en gemensam linje att hänga alla tavlor efter. Det finns flera sätt att kombinera dina tavlor, och det här är några av de mest populära:

• Överkantslinje – Se till att alla dina tavlors överkant hänger i samma linje. Ett bra tips här är att hänga den största tavlan i mitten, så att den hänger närmare golvet än de andra.
• Baslinje – Alla tavlors underkant hänger på samma höjd från golvet. Ett bra upphängningssätt för dig som har flera stora tavlor.
• Mittlinje – Den optimala höjden för en tavla att hänga på är ca 85 cm. Se till att mitten på din tavla hamnar så nära 80 cm-linjen som möjligt. Om din tavla är 30 cm hög ska botten på tavlan alltså vara 70 cm ovanför marken.
• Samlad komposition – Har du flera tavlor i olika storlekar så är det här ett bra sätt att kombinera en fri och strikt upphängning. Bestäm en ruta på väggen där dina tavlor passar bra och häng dem utefter ytterkanterna på den rutan. På det här sättet kan du hänga tavlor över varandra, utan att det ser rörigt ut. Sträva efter att skapa en baslinje, överkantslinje och ytterlinje.
• Fri komposition – För den kreativa är det inget som säger att det inte går att hänga tavlorna precis hur du vill. Försök att se till att det finns ett samband mellan tavlorna, även om de hänger i olika höjd.

Det är av stor vikt att tavlorna har ett jämnt mellanrum mellan varandra, så att det ser ordnat och prydligt ut på väggen.

Häng upp tavlan
Det tredje steget är att hänga upp tavlan. Är tavlan lätt kan det räcka med en spik eller en nål precis under överkanten av ramen. Vill du vara på den säkra sidan är dock en skruv det bästa alternativet. För att undvika att tavlan ska hamna snett kan du skruva två skruvar i väggen, som hänger på yttersidan av tavlan. Se till att skruvarna hamnar på exakt samma höjd innan du börjar skruva.

Tips:
• Häng inte tavlan där det är mycket solljus. Solstrålarna kommer att skada tavlan och få den att blekna.
• Med hjälp av spotlights kan du belysa din tavla och få den att framträda bland andra tavlor.
• Häng aldrig en tavla så att du eller någon annan riskerar att slå i den med huvudet, exempelvis lågt ovanför en soffa.

Vill du lära dig mer och kanske jobba med inramning? Hos Glasbranschens förening kan du lära dig mer.

Tags:

Leave a Reply